Ugrás a tartalomhoz

Regisztráció nélkül a Redmentán

A regisztráció, egészen pontosan a felhasználó azonosítás egy olyan funkció, ami sok lehetőséget tud nyújtani a felhasználó számára. Például ha azonosítjuk a felhasználót, akkor tudjuk, hogy az a munka amit a múlt héten végzett, és az amit ma, az egy felhasználóhoz tartozik. De ahhoz, hogy azonosítani tudjuk a felhasználót, olyan feladatokat tesz rá, amit nem mindenki tud könnyedén elvégezni.

A Redmentát jellemzően 9-10 éves korban kezdik el használni a diákok, amikor ugyan az informatikai eszközöket már komfortosan is forgathatják, de a jelszók és email címek absztrakt világa nekik még nehezen feldolgozható. Ezért a Redmentát úgy készítettük, hogy regisztráció nélkül is használhassa egy diák. Ez jelentős könnyebbséget jelent annak a pedagógusnak, aki kisebb, hátrányosabb vagy speciálisabb tanulókkal dolgozik, de ez olyan következményekkel jár, amivel jó ha tisztában van a Redmentát forgató pedagógus.

Hogyan tudom beállítani a feladatlapot, hogy regisztráció nélkül is ki lehessen tölteni?

Ahhoz, hogy regisztráció nélkül is ki lehessen tölteni az adott feladatlapot, a Feladatlap publikálása panelt állítsd “Bárkinek a világon” állásba.

Rövid távú rendszermemória

A regisztráció és a belépés segítségével tudja megmondani a rendszer, hogy az aki a gép előtt ül, eddig mit hozott létre, mit töltött ki, milyen feladatlapok eléréséhez van jogosultsága.

Ha nem történt meg a felhasználó azonosítása, az azt jelenti, hogy a rendszer csak úgy tudja kezelni az illetőt, mintha soha nem látta volna még. Ezért aki regisztráció nélkül tölt ki egy feladatlapot, a feladatlap végén megjelenő eredményeket később visszanézni már nem tudja.

Korlátlan kitöltési lehetőség

A regisztráció nélkül kitölthető feladatlap akárhányszor kitölthető. Még akkor is, ha be lett állítva a kitöltési korlát. Ugyanis ha nem tudja a rendszer, hogy a felhasználó korábban leült-e a Redmentához, akkor számolni sem tudja a kitöltési lehetőségeket. Emiatt például tudásfelmérésre csak alapos körültekintés mellett szoktuk javasolni a regisztráció nélküli használatot, mivel a kitöltő több alkalommal is neki futhat egy-egy feladatlapnak, aminek a végén a helyes megfejtések is megjelenhetnek.

Szabadon beírt név

Ugyan a regisztráció esetén is olyan nevet ír be a felhasználó, amilyet szeretne, de a következetességet tudja a rendszer garantálni. Ha nem regisztrált a felhasználó, akkor viszont minden egyes feladatlap kitöltésnél olyan nevet ír be a kitöltő, amilyet szeretne.

A konklúzió az, hogy ezek nem olyan tényezők, amik miatt a regisztráció nélküli használat értelmét vesztené, sőt a kisebb diákoknál, ezek a tényezők talán egyáltalán nem okoznak problémát. De mindenképpen érdemes észben tartania a feladatlapot kiadó pedagógusnak, és ahogy nőnek föl a diákok, érdemes átváltani a regisztráció nyújtotta kényelemre és biztonságra.