Ugrás a tartalomhoz

Mire jó a Rövid válasz típusú feladat?

A Rövid válasz típusú feladatról azt kell tudni, hogy ennél a típusnál minél rövidebb a válasz, annál pontosabban tud mérni. Ez pedig az értékelési rendszer miatt van. A Redmentás feladatlapok válaszait nem mesterséges inteligencia értelmezi, hanem egy pofon egyszerű összehasonlító algoritmus. Megnézni, hogy egyezik-e az adott megoldókulccsal, és ha valami eltérés van, akkor nem gondolkodik el azon, hogy a diák mennyire lehet jártas az anyagban, hanem lepontozással jelzi a pedagógusnak, hogy nincs egyezés a megoldókulccsal. A döntés, hogy ad-e részpontokat így, a pedagógus kezében van.

Ezért minél hosszabb válaszokat kérünk be, annál nagyobb az esélye, hogy a diák elgépel valamit és emiatt rosszabb pontot kap a géptől. Célszerű ezért olyan kérdéseket feltenni amire viszonylag egyszerű válaszokat lehet adni. Egy évszám, elnevezések, helyszínek, stb.

A rendszer biztosít lehetőséget a pedagógusnak, hogy ne csak egy választ tudjon elfogadni. Ez akkor lehet hasznos, ha több az adott fogalom több néven is ismert, vagy több formában is leírható. Pl. a “Hány ujja van az emunak?” kérdésre a “Három”, a “3”, és a “három” karakter sor is helyes. Ezért mindegyik karaktersort fel lehet vinni a megoldókulcsnak.

Ha kérdésetek van a feladat típusokkal kapcsolatban írjatok nekünk!