Ugrás a tartalomhoz

Megújult az asztal menüpont

Mielőtt belemegyünk, hogy mi változott és miért lesz ez jó, tisztázzunk pár kérdést az elején.

Miért csak egy menüpont változik meg? Miért jó, hogy felemás az oldal?

Az átállással járó sokktól a felhasználóinkat és magunkat is szeretnénk megkímélni. Tudjuk milyen problémás egy megújuló felületen kiigazodni a felhasználóknak. Ez rossz élményt tud adni a fiatal, digitális eszközöket jól ismerő pedagógust, és a nyugdíjból visszahívott tanárt is. Az SNI-s diákokról nem is beszélve. De nekünk sem mindegy, hogy a publikálás során, az új fejlesztésekkel hány hibalehetőséget hozunk létre és kell vizsgálnunk egyszerre. A kisebb iterációkban történő publikálás pedig lehetőséget ad nekünk arra, hogy az első oldal alapján kapott visszajelzések már a további fejlesztésekbe már az elejétől kezdve bele tudjuk építeni, így kevesebbet kell javítanunk a hibákat. Ez a megoldás azt eredményezi, hogy egy ideig felemás oldal lesz a Redmentán, de felhasználót, és fejlesztői erőforrást is megkíméli.

Miért a kinézettel kezdünk, miért nem pl. a sokkal fontosabb új feladat típusokkal?

Ha tehetnénk, mi is az új feladat típusokkal kezdtük volna a fejlesztést, hiszen egyértelműen ezt várják a redmentás pedagógusok a legjobban, de sajnos nem ilyen egyszerű a történet. A kezelőfelület átalakítása a mostani fejlesztések során csak a jéghegy csúcsa. A Redmenta kódja nyolc évvel ezelőtt készült, és rengeteg szempontból elavult. Ha az informatikában elavul valami azt is jelenti, hogy nem teljesen lehet együttműködésre bírni az új technológiákkal. Jelenleg egyszerűbb az egészet újra írni, refaktorálni és azt kiegészíteni új feladattípusokkal, mint akár csak egy új feladattípust hozzátenni a régihez. Próbáljuk megtalálni a leggyorsabb utat a régen várt feladattípusokhoz, de ehhez előbb egy úgynevezett “technológiai adósságot” be kell “fizessünk” olyan munkával, ami nem feltétlenül látható a felhasználók számára. A Redmenta fejlesztő csapata kicsi, ezért a csapat egyszerre csak egy részleten tud dolgozni. A sorrendet meg alapvetően a rendszer felépítése határozza meg. Hogy mégis mikor lesz új feladattípus? Reméljük idén télen már lehet ezekből látni valamit.

Mi változott az asztal menüponton

Design. A Redmenta játékosabb megjelenést kapott, hogy a fiatalok számára vonzó és stimuláló felületet tudjunk biztosítani. Természetesen a Redmenta felhasználói koncentrációt igénylő felületein, mint például a feladatlap kitöltőnél figyelünk arra, hogy a kezelőfelület megjelenése segítse a fókuszálást, ne terelje el a diákok figyelmét.

A feladatlap kártyák. A feladatlap kártyákat úgy alakítottuk át, hogy több információ legyen látható rajtuk. A teljes feladatlap cím, és leírás is megjelenik rajta, láthatóvá vált a diák számára a legutolsó kitöltésének eredménye, és kapott egy státusz sort is, ahol megjelenik, hogy kitölthető-e még, és ha igen, akkor hányszor. Illetve látható, hogy mennyi ideje van még a diáknak elindítania a feladatlapot.

Feladatlap kártyák

Az oldal lapozását is átalakítottuk, és egy Tovább gombbal egy oldalon jelenik meg minden újabb oldal, hogy ha sok feladatlap közül keresünk egy feladatlapot, akkor is könnyen meg lehessen találni.

Mappák. A Mappáknál lenyithatóvá tettük a mappák felsorolását, így csak a legfontosabbak fognak látszódni mindig. A mappákat egyedi sorrendbe lehet rendezni, ha a mappák szerkesztése gombra kattintunk, és utána a mappa elején megjelenő 6 pöttyöt az egérrel megragadva áthúzzuk a kívánt helyre. Egyszerűbbé vált a mappák törlése, és átnevezése is.

Mappák

Ha kérdésed, kommented van a fejlesztésekkel kapcsolatban, keress minket!