Ugrás a tartalomhoz

Csalás a Redmentán

Amikor a digitális számonkérési eszközökön elkövetett csalásokról beszélünk, érdemes megfontolni, hogy alapvetően nem a digitálisan írt dolgozat növeli a csalás kockázatot, hanem a távoktatás. Ha a felmérést végző pedagógus nem egy helységben ül a diákkal, akkor jelentősen csökken a pedagógus kontrollja az események felett.

Több elképzelés van arról, hogy a pedagógusnak mire kellene fektetni a hangsúlyt, a gyakorloltatásra, a szóveli számonkérésre, vagy az írásos vizsgákra való gyakorlássa, és ebbe a legkevésbé szeretnénk beleszólni. Amit mi tehetünk, hogy a Redmentát úgy fejlesztjük, hogy a pedagógus egyre biztosabb lehessen a számonkérések pontosságában.

Jelenleg a Redmentán a leggyakoribb csalást, egy egyszerű beállítással meg lehet előzni!

Sokan pedagógus írta, hogy a kitöltések között megjelentek ismeretlen felhasználó neveket. Ha ez egy olyan feladatlapnál merül fel, ami érdemjegyre megy, akkor elég nagy a valószínűsége, hogy valaki trükközni próbál. Persze, lehet véletlen hiba is, valaki elírja a direktcímét, és pont a az aktuális dolgozat címét írta be, de inkább legyünk óvatosak!

A trükk

Lényege, hogy beregisztrálnak a diákok egy kamufelhasználót, és elsőre azzal mennek végig a feladatlapon. Szerencsétlenebb esetben, a feladatlap végén megjelenik a helyes megoldás, így a diák készít egy képernyőfotót, és máris kezdheti a valódi fiókjával a kitöltést. Jobb esetben, csak átnézik a feladatlapot, és nyernek egy kis időt, hogy utána nézzenek a dolgoknak, amikor már a valódi fiókjukkal töltik ki a feladatlapot. Ebben az esetben utólag nem lehet megmondani, hogy ki volt a trükkös diák, mert ha létrehozott egy hamis email címet akkor mi sem tudunk többet mondani a kilétéről. Az IP cím ilyen esetben nem tud azonosítani felhasználót.

Megelőzés

Úgy kell beállítani a feladatlapot, hogy csak azok a diákok tudják kitölteni, akikkel végezzük a felmérést. Érdemes előtte csoportba rendezni a diákokat, akkor nem kell minden egyes alkalommal egyesével összeállítani a kitöltők listáját.

A diákok szoktak panaszkodni, hogy így nem érdemes emiatt lazítani a beállításokon, hiszen a direktcím és a linkes megosztás így is működni fog.

Ha így sem látják a feladatlapot, akkor vagy nincsenek belépve, vagy egy másik fiókba léptek be. pl. kistesó redmentás fiókjába, vagy épp a kamu fiókjukba.

Egy jól beállított feladatlap rengeteg fejfájástól megkíméli a pedagógust!

Több olyan funkció is van a rendszerünkben, amivel jól lehet csökkenteni a csalások számát. A Redmentában gyorsan lehet készíteni A-B-C csoportokat egy felmérésnél, így nehezebben tudják a diákok kitől lehet kérdezni. Ezekkel a csoportokkal, a véletlenszerű sorrendbe rendezett feladatlappal, és egy szoros kitöltési időkerettel még tovább lehet csökkenteni a kockázatát, hogy a diák puskázzon, az internetről keresgéljen információkat, vagy a társaitól kérdezzen.

A diákok mindig fognak trükköket keresni, de ez nem jelenti, hogy a csalások jelentős részét ne lehetne ellehetetleníteni.

Ha van ötleted, hogy hogyan tehetnénk még többet a csalások ellen, írd meg az ötleteidet messengeren!